Védekezés a poratka ellen, a KIRBY támogatásával!

A háziporatkák, az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak. Ezért ott fordulnak elő nagyobb számban, ahol az ember hámsejtjei felhalmozódnak. Ilyen előfordulási helyek például a párna, az ágynemű, a takaró. De ott vannak az ülőgranitúrán, szőnyeg textíliájában, a padlószőnyeg, de még a plüss játékokban is.

Egy ember naponta kb. 1.5 gramm hámréteget "vet le", amely kb. 1 millió atka számára elegendő táplálék 1 napra. Az élettartama rövid, 2-3 hónapig él, de gondoskodik az utánpótlásról, mivel a nőstény példányok körülbelül 40 tojást raknak le.Egy gramm háziporban akár 10 000 atka is található!


A problémát az ürüléke váltja ki, amely azért veszélyes, mert órákon át a levegőben tud maradni, így szépen eljut a lakás minden pontjára. Egy atka körülbelül 20 ürülék gömböcskét helyez el naponta, ha egy lakásban elszaporodnak ezek az állatok, ki lehet számolni, hogy több tízmillió kis láthatatlan, de attól még undorító gömböcske lepi el a lakást.

Velünk van az ágyban!

Ezek az állatok nemcsak azért veszélyesek, mert mikroszkóp alatt vizsgálva feltűnően csúnyák. Sokkal inkább az velük a probléma, hogy betegségeket okoznak.
Ott van mindjárt az allergiás nátha. A poratka kiváltotta betegség megegyezik a szénanátha tüneteivel, a különbség annyi, hogy a háziporatka-allergia esetén nem folyik,
hanem eldugul az orrunk.

További tünetek a tüsszögés, szemviszketés, szemvörösség. Ekcémát, csalánkiütést is okoz a parányi állat.
Az ekcémás embereknek ráadásul ajánlatos elkerülni minden olyan allergén anyagot, amely súlyosbítja a tüneteket, mint például a kutya vagy macskaszőr.

A tünetek inkább alváskor, illetve az után jelentkeznek, mivel az ágyban fordul elő leginkább a poratka ürüléke. A legdurvább betegség azonban, amihez a poratkának is köze lehet (súlyosbítja vagy kiváltja a tüneteteket): az asztma. A poratka ürülékével ugyanis főleg a légútjaink találkoznak.

Egy nap nagyjából 9000 liter levegőt lélegzik be egy ember, a 0,002 milliméternél kisebb anyagok eljutnak a tüdőig is. A poratka ürüléke ide tartozik.

A poratka ellen tehát védekezni kell. Viszont rossz hírünk van: nehéz lesz. Nagyon nehéz.

A háziporatkák teljes eltávolítása például nem lehetséges!

A poratka-allergia kialakulását csak megelőzéssel, azaz a háziporatkaszám drasztikus csökkentésével lehet elérni. Az ágyneműket párnát, paplant - és nemcsak a huzatot - minél gyakrabban kell kimosni, legalább 60 C° - on.

Az ágyak környékét azért is érdemes karban tartani, mert a kellemetlen ízeltlábú itt fordul elő a legtöbbször, azonkívül alvás közben hosszú időn keresztül érintkezik a bőrünk a párnákkal, takarókkal, valamint a légzőrendszerünkkel huzamosabb ideig szívjuk be  a finom port.

Az ágyneműt - amennyiben erre lehetőség van - jó időben érdemes kitenni a napra, hadd szellőzzön - a poratka ugyanis a sötét helyeket
és a magas páratartalmat szereti, a napos és világos helyeket viszont nem.

 Gyakran kell szellőztetni!

A szőnyegek, padlószőnyegek, kárpitok porszívózása is fontos dolog. A porszívóba viszont HEPA (high-efficiency particulate air filter) szűrőt kell rakni, mert az ilyen filter majden 100 százalékos hatékonysággal szűri meg a porrészecskéket. Ha tehát ilyet alkalmazunk, akkor megakadályozzuk a por visszafújását a légtérbe. A szőnyegek, padlószőnyegek rendszeres tisztítása is fontos. A szőnyegek, padlószőnyegek nedves tisztítása sokat segíthet, amellyel nem csak a szennyeződéseket szedi ki a gép, hanem a poratka ürülékét is.

Minél erősebb a gép, annál jobb.

A lakásban elhelyezhető légszűrők csökkentik a levegő páratartalmát, megszűrik a polleneket, spórákat, a füstöt, illetve a port. Viszont az utánpótlással nem tud mit kezdeni - ezért elpusztíthatatlan a poratka.

Néhány további jó tanács:

- gyakori szellőztetés

- alacsony páratartalom (60 százalék alatt)

- érdemes laminált padlót, padlólapot, parkettát lefektetni a padlószőnyeg helyett

- bőr - műbőr fotelek használata

- Atkaölő szerek - akaricidek (hatása átmeneti, pár hónap alatt ismét elszaporodnak)

Végezetül:

Egy ideje lehet kapni olyan porszívót, amitől - ha képesek lennének ilyesmire - rettegnének az atkák.

Pár ismerősömnek van is, megmutatták, hogy mire képes. Ámultam és bámultam. A párnákból padlószőnyegből egy nagy kupac káros dögöt kiszedett.

Véleményem szerint aki megengedheti magának, hogy vegyen ilyet ( 300 - 500 E Ft. ), tegye meg:

Csak jól jár vele!
A készülék bemutatóját e-mailen lehet kérni  info@porzsakfutar.hu, vagy a következő telefonszámon: 06 20 39 29 070

vissza a Cikkek rovathoz

 
 
A KOSÁR ÜRES
válasszon termékeket

A szállítási díj
egységesen 990.- Ft.Porzsák Szaküzlet
Üzletünk: 8200 Veszprém,
Radnóti tér 2.

Telefonos információ:
06 20 392 9070

Vásárlásával Ön is támogatja a Reménysugár alapítványt.

Gyártók
porzsák - porzsákok a porzsák.hu oldalon - Karcher termékek rendelése - Nilfisk termékek rendelése - Nilfisk-ALTO shop

Karcher gőzborotva, Karcher gőzborotvák

Karcher gőztisztító, Karcher gőztisztító gép, Karcher gőztisztítók, Karcher gőzporszívó | Ipari tisztítás, ipari tisztító, ipari tisztítók | Karcher | Karcher magasnyomású mosók Karcher magasnyomású tisztítás, Karcher magasnyomású tisztítók | Karcher porzsák, porzsák rendelés, porzsákok | Takarítás, takarító eszköz, takarító eszközök | Karcher takarító gép, Karcher takarító gépek | Karcher ablaktisztító | Karcher akkumulátoros seprű